אנו מעניקים את כל שירותי האפוסטיל לפי אמנת האפוסטיל: בית משפט, משרד החוץ.
כמו כן, אנו מסדירים ותעודות קונסולריות עבור מדינות שאינן חברות באמנת האג (כגון: סין, קובה, בוליביה). לקבלת שירותי אפוסטיל דחופים צרו עמנו קשר בטל' 09-9543895, דואר אלקטרוני office@notario.co.il. למשרדנו שני סניפים שבהם נוכל להעניק לכם שירותים:
סניף הרצליה פיתוח:
משכית 22 הרצליה פיתוח, ת.ד. 12617, טל' 09-9543895
סניף נתניה:
התהילה 38 נתניה (ליד מלון איילנד), טל' 09-8335767
אפוסטיל
מהו האפוסטיל ? בקליפת האגוז, המושג אפוסטיל (בלועזית "Apostille") הינו פרוצדורה משפטית, שתכליתה לאפשר אימות תעודות ציבוריות, אשר נוצרו בטריטוריה של מדינה אחת (לדוגמא: ישראל) ונועדו להיות מוגשים בתחומי הטריטוריה של מדינה אחרת, החברה באמנת האג מיום 5 אוקטובר 1961 (לדוגמא: בריטניה, גרמניה, ספרד, ארצות הברית ועוד כ-110 מדינות). קריאת הפיסקאות הבאות תספק לקורא הסבר טוב ומקיף לגבי המושג "אפוסטיל", ומהי הפרוצדורה להשגת חותמת אפוסטיל (לעתים קרוי גם תעודת אפוסטיל) לפי אמנת האג, וזאת באופן מהיר, פשוט ובעלויות נמוכות.
למען הבהירות חשוב לציין, כי "תעודה ציבורית" ("Public document") שאותה נועדה תעודת אפוסטיל לאמת, היא כל תעודה שמפיקה רשות ציבורית, כגון: תעודת לידה, תעודת רווקות, תעודת יושר, תעודת נישואין, תעודת גירושין, תעודת פטירה, תעודת בגרות, פסק דין או החלטה אחרת של בית משפט, צו קיום צוואה, צו ירושה, תעודת בגרות, תעודות גמר לימודים אוניברסיטאיים ועוד. כמו כן, גם אישור נוטריון (כגון: אימות חתימה נוטריוני, אימות תרגום נוטריוני, תעודת חיים וכו') נחשב בגדר "תעודה ציבורית" לצורך אמנת האג המדוברת.
כיצד מסייעת לנו חותמת אפוסטיל ?
נניח שהנכם אזרחים ישראלים אשר נמצאים בתהליך של קבלת אזרחות של מדינה זרה, שהשפה המדוברת בה היא אנגלית. עוד נניח, לצורך הליך קבלת האזרחות נדרשתם, כמקובל, לספק הוכחה לתאריך ומקום הלידה שלכם, ולשמות הוריכם. את ההוכחות לכך תצטרכו להגיש במדינה הזרה שאת אזרחותה אתם מבקשים.
מובן, שהמסמך הרלוונטי להוכחת הפרטים הנדרשים היא תעודת הלידה שלכם, אשר ניתן לקבלה בסניף משרד הפנים הקרוב למקום מגוריכם, כשהיא ערוכה בשפה האנגלית. לכן, פניתם למשרד הפנים, וקיבלתם לידיכם את תעודת הלידה שלכם ממשרד הפנים.
כעת עליכם את תעודת הלידה לרשות ההגירה במדינה הזרה שבה הנכם מעוניינים להתאזרח. כאן הנכם צפויים להיתקל בקושי. מהו אותו קושי? חסרה לכם תעודת אפוסטיל !
במה דברים אמורים? המדינה הזרה (להבדיל ממדינת ישראל שהנפיקה את תעודת הלידה) אינה מכירה בתעודת הלידה הישראלית שלכם, משום שאין לה כל וודאות שהתעודה הינה מקורית, קרי הונפקה על ידי משרד הפנים, שהוא הגוף המוסמך להנפיק תעודות לידה ישראליות.
בשלב זה, ועד לבירור מקוריות המסמך (כפי שיובהר להלן) המסמך לא תוכלו לקדם את הליך ההתאזרחות.
הדוגמא שלעיל אינה ייחודית להליך של התאזרחות במדינה זרה או לתעודת לידה דווקא. היא ממחישה סיטואציות דומות רבות המתרחשות יום יום, בהקשרים שונים (מסחריים, אקדמיים, משפטיים, הגשת הצעות לפי דיני מכרזים של מדינות זרות, ועוד) וביחס להגשת סוגי תעודות ציבוריות רבות בחו"ל, כגון: תעודות נישואין, תעודות גירושין, תעודות רווקות, תעודות אקדמיות, תעודות יושר, תעודות של המוסד לביטוח לאומי ועוד תעודות ציבוריות רבות נוספות שמפיקות רשויות הציבור בישראל, וכפי שצוין, אישורי נוטריון.
מיד נסביר, כיצד פיתחה הקהילה הבינלאומית פתרון לקושי שתואר לעיל, במסגרת אמנת האג מיום 5 אוקטובר 1961 לביטול הדרישה ללגליזציה עבור מסמכים ציבוריים זרים, בדרך של מתן תעודת אפוסטיל, לפי ההסדרים הקבועים באמנה זו.
מהי אמנת האג מיום 5 אוקטובר 1961 – אמנת האפוסטיל
הפתרון המשפטי שהיה מקובל בשנות החמישים של המאה הקודמת לאימות מסמכים ציבוריים (כדוגמת המקרה שהובא לעיל) גרמו לבירוקרטיה ולאי נוחות רבה, בעיקר ביחס לאנשי עסקים שהזדקקו להגיש מסמכים ממדינה אחת במדינה אחרת לצורך עשיית עסקים בטריטוריה של אותה מדינה. מצב עגום זה יצר צורך בפתרון ברמה של שיתוף פעולה בינלאומי בין מדינות.
שיתוף פעולה זה נולד בצורת אמנת האג מיום 5 אוקטובר 1961 לביטול הדרישה ללגליזציה עבור מסמכים ציבוריים זרים (Hague Convention of 5 October 1961 Abolishing the Requirement of Legislation for Foreign Public Documents, הידועה גם בשם אמנת האפוסטיל ("Apostille Convention") או בפשטות, אמנת האג משנת 1961 ("The 1961 Hague Convention).
נכון לכתיבת שורות אלו 115 מדינות הצטרפו כחברות באמנת האג – אמנת האפוסטיל. אחת המדינות החברות באמנת האג – אמנת האפוסטיל היא מדינת ישראל. מדי פעם מצטרפות מדינות נוספות לאמנת האג. לא מעט מדינות עדיין אינן חברות באמנת האג, ובהן: סין, קובה, קנדה, בוליביה ועוד.
אמנת האפוסטיל חוסכת עבור אזרחי המדינות החברות בה, את מרבית הבירוקרטיה שהייתה כרוכה מבחינתם בהליכי הלגליזציה המייגעים של תעודות ציבוריות – הליכים שהיו נהוגים לפני כניסת האמנה לתוקף.
באופן עקרוני, בהתאם לאמנת האג, כדי להגיש תעודה ציבורית במדינה זרה, צריך לקבל תעודה (או חותמת אפוסטיל) מאת הרשות המוסמכת (Competent Authority). תעודת האפוסטיל (או חותמת אפוסטיל) צריכה להיות ערוכה בהתאם לדוגמא שנקבעה באמת האג.
בפסקאות הבאות אנו נסביר, כיצד ניתן לקבל תעודת אפוסטיל לתעודות ציבוריות בישראל, באופן שהן תתקבלנה במדינות זרות בחו"ל, החברות במסגרתה של אמנת האג – אמנת האפוסטיל.
קבלת תעודת אפוסטיל עבור תעודות ציבוריות בישראל
הדרך לקבלת חותמת אפוסטיל לתעודות ציבוריות ישראליות הינה פשוטה.
עלותה של חותמת האפוסטיל היא 35 ש"ח שאותם יש לשלם בקופת מזכירות בית המשפט באמצעות כרטיס אשראי בלבד או בקופת משרד החוץ, גם כן בכרטיס אשראי.
חשוב להדגיש, כי יש לאבחן בין תעודת אפוסטיל שניתנת על ידי משרד החוץ לבין זו שניתנת על ידי בית המשפט.
חותמת אפוסטיל של בית משפט
חותמת אפוסטיל משרד החוץ
לדוגמא, בהליך מתן חותמת אפוסטיל בעבור תעודת לידה שהפיק משרד הפנים בודק פקיד משרד החוץ במחלקה הקונסולרית באם תעודת הלידה חתומה ומוחתמת בחותם הפקיד המורשה לכך במשרד הפנים. במצורף תמונת אפוסטיל המופקת על ידי משרד החוץ.
האם ישנם מצבים שבהם דרושה חותמת אפוסטיל "כפולה" ?
כל אימת שהתעודה שאנו מעוניינים להגיש במדינה זרה דורשת הן הצגת תעודה ציבורית שהפיקה רשות ציבורית (בהתאם לדוגמאות שלעיל: תעודת לידה, תעודת רווקות וכו') והן אישור חתום על ידי נוטריון, אנו צפויים להידרש לחותמת אפוסטיל "כפולה". אולם, יש להבהיר, אין המדובר בכפל של אותה חותמת אפוסטיל, אלא בקבלת חותמת אפוסטיל הן בבית המשפט והן במשרד החוץ.
חותמת האפוסטיל של בית המשפט ניתנת לאימות מקוריות האישור הנוטריוני ואילו חותמת האפוסטיל של משרד החוץ ניתנת לאימות מקוריות התעודה הציבורית שהופקה על ידי הגוף הציבורי הרלוונטי.
דוגמא טיפוסית לכך היא מקרה שבו אנו מאמתים תרגום של תעודה ציבורית (לדוגמא: תעודת נישואין) מעברית לספרדית על ידי נוטריון בספרדית. במקרה כזה, בית המשפט יצטרך ליתן תעודת אפוסטיל בעבור האישור הנוטריוני שעליו חתום הנוטריון ואילו משרד החוץ יוסיף תעודת אפוסטיל בעבור תעודת הנישואין המקורית החתומה בידי פקיד של המשרד לשירותי דת. במקרה האמור אנו נשלם אגרת אפוסטיל הן בבית המשפט והן במשרד החוץ.
עוד כמה פרטים שחשוב לדעת על חותמת אפוסטיל
להלן ריכוז של מידע אשר חשוב לדעת לגבי תעודת אפוסטיל (כאמור, חותמת אפוסטיל):
- חותמת האפוסטיל נועדה אך ורק לאמת את מקוריות התעודה הציבורית שעליו מוטבעת חותמת האפוסטיל. פעולת אימות המקוריות לפי אמנת האג נעשית על ידי אימות זהות החותם על התעודה הציבורית (פקיד ציבור או נוטריון) חתימתו וחותמו הרשמי.
- חותמת אפוסטיל אינה מאשרת את תוכן התעודה הציבורית.
- חותמת האפוסטיל אינה מאשרת שהתקיימו כל הדרישות החוקיות המוקדמות לצורך קבלת התעודה הציבורית שלגביה מתבקש האפוסטיל.
- חותמת האפוסטיל אינה משפיעה על זכותה של המדינה שבה תוגש התעודה הציבורית לקבוע כללים באשר לקבילות ותאריך תפוגת תוקפה החוקי של התעודה הציבורית בתחומי הטריטוריה של אותה מדינה (לדוגמה המדינה הזרה יכולה לקבוע, שתעודת יושר ישראלית בתחומה תהיה בתוקף למשך שלושה חודשים מיום הפקתה על ידי משטרת ישראל). יחד עם זאת, המדינה הזרה אינה רשאית לקבוע הגבלות על קבילות חותמת האפוסטיל.
- לחותמת האפוסטיל אין תאריך תפוגה.
- תנאי בסיסי לקבלת תעודת האפוסטיל הוא הצגת התעודה הציבורית המקורית בפני נותן השירות.
- לא ניתן לקבל את חותמת האפוסטיל ביחס לתעודות ציבוריות המיועדות למדינות שאינן חברות באמנת האג (ביחס לתעודות ציבוריות המיועדות למדינות אלו קיים הליך לגליזציה שונה).
- לאתר אמנת האג מיום 5 אוקטובר 1961 הרשמי, לחצו כאן.
מהו תהליך הלגליזציה של תעודות ציבוריות לצורך הגשה במדינות שאינן חברות באמנת האפוסטיל, כדוגמת סין, קובה, קנדה ובוליביה ?
הליך הלגליצזיה של תעודות ציבוריות לקראת הגשתן במדינות שאינן חברות באמנת האפוסטיל – אמנת האג, הינו מורכב ויקר יותר מזה המוסדר באמנת האפוסטיל, עבור המדינות החברות באותה אמנה. אנו נקדיש מאמר נפרד לצורך מתן הסבר לגבי תהליך זה.
צרו קשר
צרו קשר עם משרדינו לקבלת שירותי חותמת אפוסטיל לפי אמנת האפוסטיל:
סניף הרצליה פיתוח: משכית 22 הרצליה פיתוח, ת.ד. 12617,
טל' 09-9543895
סניף נתניה: התהילה 38 נתניה (ליד מלון איילנד), טל' 09-8335767
בקרו גם בדפים אלה:
דף נוטריון ספרדית
דף נוטריון ערבית
ניתן לשלוח אלינו דואר אלקטרוני לכתובת office@notario.co.il וצוות המשרד יטפל בפנייתכם באופן מיידי. לקבלת מפת הגעה לחצו כאן.