אמנות מס בינלאומיות
במציאות חיינו, כל אדם יכול על הנייר להרוויח או להשתכר כל סכום אבל חייב לשלם את המס הכרוך בכך – מדובר על הכנסות משכר
עבודה, רווחי עסקאות שונות כולל מכירת נכסים, פעילות חברה או תאגיד ועוד.
בעידן המודרני של ימנו הקשרים הכלכליים והעסקיים בין מרבית מדינות העולם ענפים מאוד, כך נוצרים בין היתר מצבים מורכבים בהם אזרחים של מדינה מסוימת עובדים במדינה אחרת, עושים עסקים, מוכרים וקונים וכו' כאשר לכל מדינה דיני מס משלה. שני עקרונות המס העיקריים על פי דינים אלו מושתתים על מקורות הכנסה טריטוריאליים או פרסונאליים – במקרה הראשון נקבע המס על פי מקום היווצרות ההכנסה ובשני על פי אזרחותו ו/או מקום מושבו של מקבל ההכנסה.
מניעת כפל מס
בשנים עברו חוקים ועקרונות מס שונים אלו יכולים היו לגרום למצב בו נוצר צורך בתשלום כפל מס, כלומר אותו אדם נדרש לשלם מס לשתי מדינות שונות עבור אותה פעילות עסקית/ריווחית ומשום כך, התעורר צורך ממשי בקביעת הסדרים והסכמים שיסדירו נושא זה – הסכמים אלו נקראים בשפה המקצועית אמנות מס בינלאומיות למניעת כפל מס ומדינת ישראל חתומה על אמנות שכאלו מול מדינות רבות בעולם.
ביסוד האמנות הללו והסכמים כלכליים ופיננסיים אחרים עומד הרצון ליצור ולקיים פעילות עסקית "חופשית" ונרחבת ככל האפשר בין המדינות. אלו נחוצים ואף הכרחיים להתפתחות הכלכלה של המדינות שמבוססות, בין היתר, על השקעות זרות, תעסוקת עובדים זרים, מסחר במטבעות חוץ ועוד. מיסוד המרכיבים הללו תורם רבות למדינות הקשורות באותן אמנות, תורם לצמיחת הכלכלה בהן ובמקביל מוביל לצמיחה והשתלבות פורייה בכלכלה הגלובאלית המאפיינת את העידן המודרני.
המבחנים לקביעת תושבות
כל אמנה לכפל מס מבוססת בעיקרה על מודל מרכזי של ארגון ה-"DECO" (ארגון לשיתוף פעולה ופיתוח בינלאומי) ובנוסף אליו, גם מתבססת על אמנות של האו"ם. חלק מהאמנות קובעות את החלוקה הנדרשת על פי המיסוי בין שתי המדינות המעורבות וחלק על פי פרמטרים אחרים הקובעים כי המיסוי יוטל רק במדינה אחת.
הקריטריונים המובילים בהסדרים הינם על פי הסדר הבא: בית הקבע של הנישום, מקום האינטרסים החיוניים שלו והמקום בו הוא נוהג לגור. במידה ואף אחד מהמבחנים הללו לא סיפק הכרעה ברורה תיקבע התושבות בהסכמה בין הצדדים. אמנות המס מכילות עשרות קביעות לגבי שלל נושאים הקשורים בקבלת הכנסות – שכר עבודה, דיווידנדים, מס רווחי הון, מס על רווחים מעסקים, ריבית, תגמולים ועוד,
בתור ישראלים, מה עושים?
המיסוי בישראל כיום בבסיסו הינו פרסונאלי אבל עם זאת, לפי פקודת מס הכנסה, מטילים במחוזותינו מיסוי גם על בסיס טריטוריאלי כך שיכול להיות מצב בו אזרח מדינה זרה הגר בישראל יהיה חייב לשלם מס גם בישראל וגם במדינת האם שלו. במרות השנים כאמור חתמה ישראל על אמנות מס עם מדינות רבות אבל ישנן מדינות חשובות כמו למשך אוסטרליה והונג קונג שאין מולן הסכם מוסדר בנושא.
מומלץ אם כך לכל מי שזקוק לייעוץ בנושא כפל מס לפנות לגורם מקצועי מוסמך בתחום – יועץ מס, רואה חשבון או עו"ד לענייני מיסים המתמחה בתכנון מס בינלאומי. יש לציין שנוטריון מקצועי יכול לתרגם מסמכי מס משפה אחת לאחרת. כלומר הוא יספק תרגום נוטריוני של מסמכי מס, ובכך ייסיע ליתר הגורמים. גורם מקצועי מנוסה שכזה יוכל להמליץ בבטחה על הדרך הטובה ביותר להסדרת תשלום המסים על מנת שהנישום ישלם את המס הראוי והמופחת ביותר עבור פעילותו והכנסותיו בכל מדינה בעולם.